Er du til historie? Måske nysgerrig på, hvordan Kranio-Sakral Terapien opstod? Så læs med her, for Kranio-Sakral terapiens historie går langt tilbage.

W.G. Sutherland startede i 1897

William Garner Sutherland, (1873 – 1954), begyndte i 1897 på Dr. Andrew Stills “American School of Osteopathy” i Kirkville, Missouri. Her ville han lære osteopati, som er en manuel-medicinsk metode, under Dr. Andrew Tayilor Stills motto: ” Find it, fix it, leave it”. Men W.G. Sutherland blev tiltrukket af kranieknoglernes rytmiske bevægelser og sagde bl.a.: “Disse skrå kanter tillader en led-bevægelse af en åndedrætsmekanisme – ligesom fiskenes gæller.” Desværre var han ret alene med disse tanker og opdagelser, og han blev hånet og drillet blandt sine kollegaer.

Men W.G. Sutherland kunne ikke rigtig slippe sine opdagelser, så han begyndte at eksperimentere på sig selv for at mærke kranieknoglers og korsbenets bevægelser ved hjælp af en hjemmelavet rugby-hjelm. Efter flere års studier begyndte han at praktisere sin viden på klienter med hovedpine. Men der skulle gå 20 år inden han holdte sin første forelæsning om opdagelserne. I 1939 blev hans bog “The Cranial Bowl” offentliggjort og han begyndte at undervise i små grupper.

Læge, Dr. John Upledger danner grundlaget

Læge, Dr. John Upledger, var en af de elever og han arbejdede videre på disse optegnelser og udviklede Kranio-Sakral Terapien som selvstændig behandlingsform. Den danner nu grundlaget for terapiformen, som vi kender den i dag. Kranio-Sakral Terapi udøves i dag blandt andet af læger, sygeplejersker, fysioterapeuter og andet sundhedspersonale i USA, Europa, Australien og New Zealand og kom til Danmark midt i 80-erne.

Behandlingsformen bygger på, at kroppen bliver “hørt og imødekommet” ved, at terapeuten med sine hænder “lytter” til mærkbare rytmer og bevægelser i kroppen. Disse rytmer eksisterer livet igennem. Terapeutens respektfulde måde at møde kroppen på gør, at kroppen aktivt slipper sine bevidste og ubevidste spændinger. Alt i kroppen består af celler og hver celle er en del af vores energisystem. Derfor kan al manuel terapi, herunder Kranio-Sakral Terapi, betegnes som arbejde med det enkelte menneskes energi og kroppens egne ressourcer.

Kranio-Sakral Terapien arbejder med knogler, membraner (hjernehinder), cerebrospinal væske (hjernevæske), muskler, bindevæv og organer og har hermed indflydelse på nerve-, hormon- og immunsystemet og har dermed en effekt på hele kroppen.

Biodynamisk Kranio-Sakral Terapi – den energetiske form heraf

Den Biodynamiske Kranio-Sakral Terapi har Heather Smith skrevet en fantastisk artikel om. Hun er medejer af Institut for Biodynamisk Kranio-Sakral Terapi, sammen med Anni Jørgensen. Så har du lyst til mere spændende læsning, så klik her: