Definitionen på traumer er således:
“Traumer er defineret ved en påvirkning af nervesystemet, og ikke af selve hændelsen. Alt, hvad der overvælder barnets evne til at handle, bearbejde stærke følelser, og til at forsvare sig selv, kan give symptomer”.
Hos de større børn kan symptomerne se lidt anderledes ud ifht. babyer. Deres hjerne og personlighed udvikles mere og mere, og reaktionerne kan derfor også virker helt vildt voldsomme og uforstående. Læs gerne case om Ida, der begyndte i børnehave og havde voldsomme udbrud.
De pludselige og voldsomme følelsesmæssige udbrud og handlinger kan være meget intense. De skal ses som et tegn på et nervesystem, der kører fuldstændig i det højeste gear. Barnet har oplevet noget, der har sat sig i nervesystemet. Det har ikke evnen til at bearbejde det, og fordi traumer kan være så forskellige i udtryk, kan det være svært at få øje på. Derfor er barnet heller ikke blevet mødt i dets sansning.
Traumer og Biodynamisk Kranio-Sakral Terapi går hånd i hånd
Når jeg sanser traumer hos et barn, nævner jeg det for forældrene. De bliver måske forskrækkede, bange, føler skyld eller bliver magteløse overfor, hvad der er hændt deres guldklump. Traumer lyder også uhyggeligt og dramatisk. Men her er det vigtigt at forstå, at det ikke er hændelses størrelse, der afgør påvirkningen af det lille barns nervesystem. Det er omstændighederne, der afgør, om det bliver til traumer eller ej. Hjernen og personligheden er ikke udviklet nok endnu til at håndtere situationen. Nervesystemet kører i højeste gear. Nogle børn oplever, at det er rigtig svært at komme ned i gear igen. Når det foregår gennem længere tid bliver det en mere kronisk tilstand. Ikke ulig adfærden som hos børn med ADHD eller lign.
Biodynamisk Kranio-Sakral Terapi er et fantastisk redskab til, at barnet kan forandre det imprint, der har sat sig i nervesystemet. Her er der ikke brug for ord, men en genkendelse og accept af barnets tilstand.