Angst-stress-depression hos børn ser jeg desværre en del af

Det gør ondt, at de skal have det så svært. Men børn med angst-stress-depression kan så ofte misforståes. Er det blot en udvikling i deres alder? Er der forandring i miljøet omkring dem? Uanset hvad, så tænker vi typisk, at de skal have en psykolog/psykoterapeut tilkoblet, så de kan få snakket om det. Men det er sjældent et barn kan udtrykke, hvad der foregår i dem. Nogen gange tør de ganske enkelt ikke mærke sig selv. Det hele foregår i hovedet.

Prøv at kombinere en psykolog/psykoterapeut med min behandlingsform. Her taler vi ikke nødvendigvis. Her bliver vi sammen trygge ved at mærke kroppen igen. Så vi lærer barnet, at det trygt kan stole på kroppens signaler igen.

Læs gerne lidt mere om de forskellige diagnoser, angst-stress-depression, og min erfaring hermed.

Angst

Skønne, velbegavede børn, der jo godt ved, at der ikke lige kommer en ufo og tager ens forældre i de få minutter man er adskilt fra dem. Men tænk nu hvis…..tanken herom er ubærlig. Tanken om at miste nogen af dem, man holder af, eller de bliver syge, eller kommer ud for en ulykke. Det er tankerne, der styrer børnenes handlinger. De større børn kan ofte give udtryk for deres tanker til deres forældre eller en anden voksen som de har tillid til. Det kan være nemt for voksne at slå det hen med en rationel tankegang, og børnene bliver ikke mødt i deres bekymringer. Nogle af dem jeg har mødt, har også deltaget i Cool Kids programmer, hvor barnet og forældrene får en forståelse herfor samtidig med at de lærer nogle redskaber til at håndtere det.

Men kan Biodynamisk Kranio-Sakral Terapi gøre en forskel her? Så absolut JA! For hvorfor er barnet havnet i denne angst? Hvad ligger der til grund for at udvikle det? Hvad har barnet oplevet, der fylder så meget, at det er bange for at miste? Det er muligt vi som voksne har en fornemmelse af, hvad det kan være, men tænker, at det forløb var barnet da slet ikke en del af. Og vi sagde jo ingenting til barnet omkring den hændelse. Men det er lige meget. Barnet sanser og oplever stemningerne. Kroppen husker. Derfor er det vigtigt at supplere et evt. psykologisk forløb med en terapiform, der giver kroppen mulighed for at forandre det indtryk, der har sat sig. Det er dét Biodynamisk Kranio-Sakral Terapi kan.

Læs gerne her, hvad en forælder til angst-ramt barn har oplevet:

Stress

Børne-stress. Ja, det har sågar fået sin egen diagnose. Børnene klager måske over smerter som hovedpine og mavepine, men læger kan ofte ikke finde nogen grund hertil. Så sker der, måske for nogen, en lille uskyldig hændelse, og bægeret flyder over. Barnet bliver indlagt.

Et barn i en stress tilstand, der er låst i enten det sympatiske nervesystem (kamp/flugt) eller parasympatiske nervesystem (her hvor vi regenerer), vil være påvirket i hele nervesystemet og have svært ved at forholde sig til omverdenen.  Prøv også at lægge mærke til vejrtrækningen hos barnet. Trækker det vejret hele vejen ned i maven, eller bliver det overfladisk og kun i toppen af brystkassen? Iltning er naturligvis nødvendigt og foregår automatisk, men der er forskel på om man i en krop, der fungerer optimalt med iltning til alle de vitale organer, eller om man er i en overlevelses tilstand. Mangel på ilt til hjernen kan vise sig som uro i kroppen og koncentrations besvær hos barnet, og give adfærdsforstyrrelser.

Udover hovedpine og mavepine, kan et barn med stress også opleve at have problemer med afføring, at spise, sove, have nedsat immunforsvar, forhøjet blodsukker osv.

Biodynamisk Kranio-Sakral Terapi er fantastisk til at skabe balance igen. Barnets krop sukker efter at blive hørt, slippe og forandre der, hvor det er opstået.

Depression

Det kan ofte være svært at se forskellen på et ungt menneske i teenage årene om det “blot” er hormonelt i ubalance med mange humørsvingninger, eller om det faktisk er på vej i en depressiv tilstand. Men læg mærke til om det unge menneske mister lysten til noget, det plejer at ville deltage i. Er det blevet mere vanskeligt at passe skolen? Er søvnrytmen ændret markant? Mere eller mindre søvn. Mere irritabel? Afvisende? Er det unge menneske på vej ud i et misbrug? Jeg oplever også unge mennesker begynde at skade sig selv og dermed blive “cutter”. Som forældre føler man en kæmpe afmagt. Hvad har jeg gjort galt? Det vigtigste man kan gøre, er at snakke med det unge menneske, stille og roligt.

Hos de små børn er symptomerne lidt anderledes. De er måske ængstelige, er adfærdsvanskelige, mere aggressive, ustabile, isolerer sig, manglende koncentrationsevne og klager over smerter forskellige steder.

De lidt større børn udviser manglende tro på sig selv. Tænker dårligt om egne evner og værdier. Præsterer dårligere i skolen.

Generelt er det vigtigt at møde dem alle, der hvor de er. Anerkende deres tanker. Jeg oplever rigtig ofte, at en dygtig psykolog i kombination med Biodynamisk Kranio-Sakral Terapi har en fantastisk effekt. Nogle gange møder psykologen en modstand i barnet, måske fordi barnet ikke ved, hvad det skal svare, men her kan den biodynamiske tilgang gøre en forskel. Kroppen husker. Så under de rette omstændigheder kan kroppen forandre, måske slippe, de blokeringer barnet ubevist har.

Læs mere her om, hvordan en børne behandling foregår.

En fantastisk psykoterapeut, som vi har brugt er: